Grătar nordic: simplu și proaspăt

 

Serile tematice cu prietenii sunt distractive și pline de descoperiri. Încercați stilul scandinav pe o farfurie. Descoperiți magia peștelui la grătar și îndrăgostiți-vă de jocurile cu inspirație nordică, de grădinile și terasele decorate. Bucurați-vă de vară așa cum ar trebui să fie. Uimiți-i pe cei dragi cu un grătar în stil nordic.

Grilování1

Masa în aer liber în stil scandinav

Bucurați-vă de același confort în grădină ca și în camera de zi. Nu vă îndepărtați de obiceiurile zilnice. Canapelele de exterior cu tapițerie moale sunt ideale pentru grădini și terase.

Scaunele de exterior în spiritul Scandinav sunt disponibile în tonuri pastelate moi cu decoruri naturale. Asortați seturile mobilier de exterior cu accesorii de grădină. Nu uitați textilele, cum ar fi covoarele sau păturile moi, care reprezintă un element de design, dar și un element practic. 

Nordicii sunt aproape de natură. Casele lor sunt pline de plante și flori naturale. Cel mai adesea în ghivece din materiale naturale sau în vase de ceramică. Bucurați-vă de momentele însorite alături de un pahar de vin bun sau de o altă băutură delicioasă.

GrilováníX

Pește la grătar

Ce ziceți de somon sau cod la grătar? Nu este nimic complicat. Scandinavii se bucură de aromele naturale ale peștelui cu un minim de ingrediente suplimentare. Simplitatea înseamnă putere. Încercați rețeta ușoară de friptură de somon la grătar sau hot dog cu cod. Serviți peștele pe o farfurie din lemn elegantă sau pe un tocător de tăiat în stil scandinav.

Friptură de somon la grătar

Dacă gustați o friptură de somon proaspăt, norvegian, nu veți dori altceva. Carnea de pește este foarte populară în Scandinavia și are un gust absolut delicios. Pentru această rețetă, puteți opta pe un file de somon pe care îl puteți cumpăra din supermarket.  

Pentru 4 porții, se prepară:

  • 4 fileuri de somon 
  • 3 căței de usturoi
  • sucul de la o lămâie 
  • ulei de măsline (aproximativ 4 linguri)
  • sare 

Mod de preparare:

  1. Se spală fripturile de somon cu apă și se șterg cu un prosop de hârtie.
  2. Se freacă usturoiul cu sare.
  3. Se amestecă uleiul de măsline, sucul de lămâie și usturoiul într-o marinadă.
  4. Puteți unge somonul crud cu marinada și apoi îl puteți frige pe grătar sau puteți unge cu marinada partea fripturii care a fost prăjită.
  5. Frigeți somonul pe fiecare parte timp de aproximativ 10 minute.
  6. Se lasă friptura să se odihnească timp de 20 de minute
  7. Se servește cu legume la grătar sau salată proaspătă. 
  8. Poftă bună.

Grilování3

Hot dog cu carne de cod 

Încercați această rețetă neobișnuită de Hot Dog cu carne de cod. Acesta va încânta iubitorii de pește și iubitorii de arome neobișnuite. La prima îmbucătură, veți aprecia codul în combinație cu feniculul dulce și cu gustul său tipic de lemn dulce. 

Pentru 4 porții, se prepară:

  • 400 g cod (fileuri)
  • 4 baghete
  • 1 bucată de fenicul
  • 1 lămâie
  • 1 morcov
  • 1 lingură de iaurt alb
  • 2 crenguțe de mărar
  • 4 linguri de făină simplă
  • 1 linguriță de boia dulce
  • sare și piper

 

Mod de preparare:

  1. Se taie feniculul, se îndepărtează părțile tari și se taie fâșii.
  2. Se stropesc fâșiile de fenicul cu câteva picături de suc de lămâie și se amestecă cu coaja de la 1 lămâie întreagă. 
  3. Se lasă la marinat timp de aproximativ 40 de minute.
  4. Între timp, se taie morcovii în fâșii și se amestecă cu feniculul, mărarul tocat, iaurtul, piperul și sarea. 
  5. Se taie fileurile de cod în fâșii subțiri.
  6. Se trece codul prin făină cu sare, piper și boia dulce. 
  7. Se prăjesc fâșiile de cod pe toate părțile.
  8. Tăiați baghetele în jumătate și prăjiți-le ușor pe grătar. 
  9. Umpleți bagheta prăjită cu salată de fenicul și fâșii de cod la grătar.
  10. Se poate presăra cu brânză de capră sau fulgi de ardei iute. 
  11. Poftă bună!

Băuturi răcoritoare 

Băuturile răcoritoare amestecate sunt o necesitate la masă. Nu ezitați să apelați la un clasic preferat, cum ar fi apa cu lămâie, mentă și cuburi de gheață. Folosiți carafa din sticlă cu model pentru o băutură din care toată lumea poate turna oricând. 

Ceaiul rece, limonada cu căpșuni, limonada sau un mojito fără alcool sunt băuturi populare, dar mai ales răcoritoare. Norvegienii nu se pot lipsi vara de un cidru rece și auriu.

Grilování4

Limonadă

O băutură simplă și populară, îndrăgită atât de copii, cât și de adulți. Lămâile au un conținut ridicat de vitamina C și, de asemenea, răcoritoare pe timp de vară. În funcție de gust, puteți adăuga la limonadă și alte fructe de sezon.

Pentru o carafă de 1 litru, se prepară:

  • 3 lămâi
  • 1 L apă rece
  • 3 linguri de zahăr din trestie
  • 2 pumni de mentă proaspătă
  • cuburi de gheață

Mod de preparare:

  1. Spălați bine lămâile și stoarceți o parte din sucul lor direct în decantor.
  2. Adăugați zahărul în suc și amestecați cu o lingură. 
  3. Se adaugă frunzele de mentă rupte, lămâile tăiate felii și se toarnă apă rece.
  4. În cele din urmă, puneți cuburile de gheață în decantor.
  5. Se servește în pahare înalte, cu pai metalic.

Distracția nu trebuie ratată 

În serile lungi de vară, nu puteți rata distracția după o masă și o băutură gustoasă. Și nu doar în Scandinavia. Poveștile interminabile și relaxarea pe o canapea în aer liber pot fi distractive pentru adulți, dar copiii nu vor fi încântați. Jucați cărți sau jocuri și socializați împreună cu ei.

Cunoașteți jocul finlandez Mölkky? Este, de fapt, un joc original în aer liber pentru întreaga familie. Jocul include piese din lemn care semănă cu popicele. Fiecare piesă are un număr de la 1 la 12. O piesă fără număr este folosită pentru a fi aruncată în celelalte care sunt numerotate. Numerele sunt apoi adunate. Jocul este recomandat pentru mai mulți jucători cu vârste de peste 5 ani.

Depinde de dumneavoastră cum doriți să surprindeți prietenii sau familia. Dar cu siguranță nu veți da greș cu o seară scandinavă.